viernes, 8 de julio de 2011

Llocs Sostenibles. Credit 3. Desenvolupament d'àrees industrials abandonades

La industria no sempre respecta el medi ambient (perdoneu però algú ho havia de dir). Tot i així podem contemplar la possibilitat de reutilitzar antics espais industrials com s'ha fet recentment al 22@ de Barcelona. En aquest sentit tenim dues vies per actuar.

LEED contempla dos possibles escenaris: ESPAIS INDUSTRIALS i ESPAIS CONTAMINATS

(Photo: California Environmental Protection Agency)

Les industries abandonades normalment disposen d'una bona infraestructura al seu voltant que en més o menys mesura podem aprofitar. Tot i així s'ha d'estudiar la viabiitat de reaprofitar l'espai o no en funció de les seves característiques.

Per a espais industrials haurem d'elaborar un informe segons l'ASTM fase 1. Consisteix en un anàlisi on es consideren els possibles contaminants existents, el seu origen i el seu potencial perillós. Es fan tests tant del terra com del subsòl així com l'aire interior.

Si l'espai a més de ser industrial está clarament contaminat pasem a la fase dos de l'ASTM, on es prenen mostres per analitzar al laboratori. Normalment les substàncies analitzades són derivats del petroli, metalls pesats, pesticides, disolvents i amiants. Un cop localitzada i quantificada la contaminació es realitza un estudi per veure si es pot extreure o bé si es pot contenir. Els tractaments in-situ són preferibles tot i que a vegades és necesària l'extracció per a descontaminar. L'ús que es faci de l'edifici determinarà el grau de neteja. A més tots els procesos de neteja han de ser respectuosos amb el medi ambient. Per a ús escolar és obligatori realitzar  la fase dos de l'ASTM.

Webs d'interès: 

American Association for Testing Materials:   www.astm.org
Environmental Protecion Agency:  www.epa.gov
Brownfield Technology Suport Center: www.brownfieldstsc.org


No hay comentarios:

Publicar un comentario