lunes, 14 de noviembre de 2011

Llocs Sostenibles. Crèdit 7.1. Efecte illa de calor.

Aquest crèdit respon a les característiques de les superfícies que envolten el nostre edifici. L'efecte illa de calor és l'augment de la temperatura ambient de les zones urbanitzades respecte les que no ho són degut a l'escalfament de les superfícies 'dures' exposades al sol. Introdueix també el concepte d'índex de reflexió solar (SRI). Consisteix en una escala de 0 a 100 on 0 és una superfície estàndar negre (reflectància 0,05 i emitància 0,9) i 100 és una superfície estàndar blanca (reflectància 0,8 i emitància 0,9). Aquest crèdit proposa tres estratègies passives per a reduïr l'efecte illa de calor:

MATERIALS REFLECTANTS: Els materials foscos tendeixen a absorvir la radiació solar augmentant la seva temperatura. Si a més tenen molta massa poden acumular molta escalfor difícil de dissipar a l'estiu. L'ús de materials clars afavoreix la reflexió de gran part de l'espectre de radiacions que emet el sol i per tant el material s'escalfa menys. S'ha de tenir en compte que un excés de superfícies reflectants pot incomodar l'usuari a causa dels enlluernaments.

SUPERFÍCIES OMBRÍVOLES: La millor manera d'evitar que un material s'escalfi és tenir-lo a l'ombra. Els arbres en aquest cas són la millor estratègia ja que a més de proporcionar ombra refreden l'aire per evapotranspiració.  Si utilitzem arbres de fulla caduca a més obtindrem ombra a l'estiu i sol a l'hivern, fet que reduïm el consum tant de calefacció com de refrigeració. En aquests casos s'ha de dimensionar el substrat de sòl de que disposen per saber la mida a la que poden arribar en funció de les necesitats que han de satisfer, així com la espècie a escollir.

Si utilitzem coberts, aquests han de tenir un SRI > 29. Una altra mesura a adoptar és utilitzar pèrgoles fotovoltàiques per a genera tant electricitat com ombra.


REDUÏR PAVIMENTS DURS: Els paviments durs, asfalts, formigons, lloses, llosetes, etc sole tenir uns índex baixos de SRI. La millor alternativa és utilitzar paviments oberts que augmenten la filtració natural i redueixen l'efecte illa de calor.



Requeriments:

OPCIÓ 1: Utilitzar una combinació de les següents mesures per al 50% de paviments durs, incloent carreteres, voreres, patis i places d'aparcament (dins els límits del projecte):

- Proveïr ombra de l'arbrat existent
- Proveïr ombra de pèrgoles amb panells fotovoltàics
- Proveïr ombra amb coberts amb un SRI > 29
- Utilitzar paviments amb un SRI > 29
- Utilitzar paviments oberts més d'un 50%.

OPCIÓ 2: Situar un 50% de places d'aparcament cobertes.

Crèdits relacionats:

E.A. Cr 1. Eficiència als espais verds.







No hay comentarios:

Publicar un comentario