Dissabte vaig veure un documental al 33 que parlava de l'aigua, i de lo escassa que és en alguns paisos de clima desèrtic.
Esmentava la central dessalinitzadora d'Abu Dabi que produeix 455.000 m3 d'aigua dolça al dia. El procés consisteix en fer bullir aigua salada i fer condensar el vapor d'aigua que s'obté. No obstant consumeix tanta energia que, en deu dies de funcionament, podríem enviar un cotxe al sol i fer-lo tornar.
Com a alternativa presenten el teatre de l'aigua.
Funciona simulant el cicle natrual de l'aigua amb l'incovenient que necessites una font d'aigua salada (diguem-l'hi mar) i també energia electrica tal i com veurem. El procés és el següent:
Introduïm aigua salada en una serie de tubs de plàstic a mode de reixa (1) i molt alts (necessitem una bomba!). S'evapora l'aigua (2) i es ruixa una malla de material absorvent (necessitem vaporitzadors!(electricitat!!)). De moment tenim dos procesos que requereixen energia però continuem siusplau...
L'aire (3) es filtra per la malla (4) i absorveix humitat de la malla (5), passa pel rengle de tubs (freds) i es condensa (6), obtenint aigua dolça!
M'agradaria recordar aquelles lliçons que mai vaig tenir a la universitat on m'explicàven com es recollia l'aigua a Egipte, Mesopotàmia fins al 2000 aC (sempre queda bé posar dates, no?) fins als Nabateus.
A mig desert no hi ha aigua salada. Quan cau l'aigua ho fa amb força. Per això tenien varies maneres de recollir l'aigua. Construïen preses rudimentàries, dipòsits subterrànis i canalitzacions fetes amb argila cuita. El que més em va sorprendre però són els pous per captar la rosada (dibuix inferior de la llibreta). El sistema és senzill. A base de múltiples pous conectats entre ells amb una cúpula a base de pedres mal encaixades, de manera que l'aire circula per dins. Durant el dia les pedres exteriors s'escalfen més que les interiors així que quan cau la nit i cau la temperatura fins al punt de rosada l'aire es filtra per les pedres i condensa a les pedres fresques de l'interior fins que precipita pou avall. És un sistema lent però gota a gota cobrien totes les seves necesitats.
Què he après en aquest post?
insertar fotos, videos i a justificar el text
Què he après en aquest post?
insertar fotos, videos i a justificar el text
No hay comentarios:
Publicar un comentario