martes, 30 de abril de 2013

Fotovoltàica vs tèrmica. Lluita de plaques.

En aquest post vull posar de manifest certes inquietuts que recentment hem discutit al nostre despatx (www.mutgearquitectes.com). Fa uns deu o quinze anys es va posar de moda la instal·lació de plaques solars tèrmiques, és a dir, per generar aigua calenta. Escalfar aigua amb la radiació solar és un objectiu molt lloable, però què en fem d'aquesta aigua?

Evidentment l'aigua que consumim no ve directament de les plaques, sinó que s'escalfa en un intercanviador amb un serpentí on s'entrecreuen els dos circuits i on s'acumula en un dipòsit. La quantitat de radiació que rebem a Catalunya és més gran a l'estiu, donada la inclinació del sol, aixi com el nombre d'hores de sol. En canvi quan consumim més aigua calenta és a l'hivern, ja sigui per a dutxar-nos o per escalfar la casa. Això fa que tinguem molts excedents d'aigua calenta a l'estiu, desgastant molt la instalació ja que no es pot "apagar". En es seguents gràfics es mostra per una banda el consum (granate) respecte la producció (blava) i com aquests són inversos. Al gràfic de radiació solar (del Monstsant) es veu com a l'hivern tenim aproximadament la meitat de radiació que a l'estiu.
 
Què en diu de tot això la fotovoltàica? Dons diu que d'entrada és molt cara de fabricar, ja que les cèlules estan fetes de silici, i aquest és molt costós tan d'extreure com de manipular. Tot i això s'estan depurant les tècniques de manufactura i això esta fent que el preu dels panells fotovoltàics baixi.
extracció de silici
descens del preu de panell fotovoltaic
El fet és que l'energia produïda per les plaques fotovoltàiques s'aprofita tot l'any, ja que l'electricitat és la font més utilitzada en l'ús diari. El problema de l'electricitat avui en dia és com la guardem. Durant el día, si fa sol, podem consumir directament el que produïm. Els excedents del dia, s'enmagatzemen al kit de bateries, que donaran potència durant la nit. En funció del nombre de bateríes podrem dependre menys de la xarxa.

Anem a veure els pros i els contres:



SOLAR TÈRMICA
FOTOVOLTÀICA
A FAVOR
- Fàcil d'emmaguetzemar
- producció tot l'any
- baix manteniment
- es pot ampliar segons necessitat
- es pot integrar fàcilment
- possiblitat de vendre excedents
EN CONTRA
- Divergencia producció -consum
- Gran manteniment
- instalacions molt aparatoses
- necessitat de bateries
-per a grans consums fan falta molts m2.

Dons així està el debat. Jo crec que si reduïm el consum en calefacció i refrigeració, podem arribar a cobrir el 100% amb energia fotovoltàica utilitzant aerotèrmia i geotèrmia, ja que l'enemic del consum elèctric és l'efecte joule. Apa.

















No hay comentarios:

Publicar un comentario