martes, 13 de noviembre de 2012

Eficiència de l'aigua. Introducció

Ara que venen plujes, parlem de l'aigua. Als nostres edificis tenim tres àmbits on és molt important regular el consum d'aigua. El primer és l'aigua que va per l'interior de l'edifici, és a dir la que fem servir per la dutxa o bé per veure (la que entra embotellada també conta!). L'aigua exterior fa referència principalment a la de rec. L'aigua processada correspon a la dels sistemes de calefacció, refrigeracio, la del rentavaixelles, rentadora, etc...

Els tres punts claus de l'aigua:

Medi ambient:

Per a tenir reserves d'aigua construïm preses, excavem pous, drenem cossos d'aigua naturals a velocitats molt superior a la que aquests cossos es poden recuperar. Aquestes intervencions al medi afecten de retruc a altres ecosistemes. La construcció massiva d'habitatges i segones residencies fa que hi hagi més demanda. A més l'aigua que surt dels edificis no s'aprofita dins el cicle de l'aigua, per tant el balanç és molt negatiu.

Economia:

L'aigua és un bé preuat que no es paga proporcionalment al seu valor real. Al disminuir les reserves d'aigua, el preu puja i per això es fa cada cop més necessari l'estalvi. A l'utilitzar menys aigua també consumim menys energia per escalfar-la.

Comunitat:

L'aigua és fonamental per la nostra existència i assegurar-ne la seva puresa i quantitat és un imperatiu que no podem ignorar.

Tipus d'aigua segons el seu ús:

  1. Aigua potable: compleix o supera els estàndars de la EPA i esta aprovada pels ens locals. Prové de la xarxa muncipal.
  2. Aigua no potable: aigua que no compleix els estàndars per al consum humà. 
  3. Aigua pluvial o d'escorrentía: corrent d'aigua pluvial superficial que prové de les precipitacions, recorre les clavegueres i retorna a un cos d'aigua. NO esta considerada potable.
  4. Aigua gris: aigua residual provinent  de les banyeres, dutxes, lavavos, rentadora, rentavaixelles. És a dir, les aigues residuals que no passen pel vàter. En general, però, no es considera aigua gris la de les piques de la cuina.
  5. Aigua negra: aigues procedents de vàters i urinals així com la pica de la cuina. L'aigua de fregar el terra també es considera negra.

Estratègies per reduïr el consum d'aigua interior 
  1. Utilitzar aparells eficients, reguladors de cabal, controls electrònic, vàter de compostatge (sec), o urinaris sense aigua. 
  2. Utilitzar l'aigua no potable, és a dir, aigua de pluja pels vàters i urinaris. 
  3. Instal·lar contadors per mesurar el consum i localitzar fuites.


 Estratègies per reduïr el consum d'aigua exterior 

  1. Escollir plantes natives locals, necessiten menys fertilitzant, pesticides i afavoreixen la fauna local.
  2. Fer Xeriscaping: concepte per definir paisatgisme integral amb l'objectiu de crear un paisatge que necessiti poc o gens de reg.
  3. Definir zones per a cada tipus de paisatge
  4. Paviments porosos: retenen la humitat i disminueixen l'evaporació.
  5. Evitar la gespa, ja que requereix molta aigua i manteniment
  6. Seleccionar un tipus de rec eficient. El reg per goteig té un rendiment del 90% enfront del 65% del reg convencional i establir un horari de reg.
  7. Utilitzar aigua no potable (aigues grises i de pluja)
  8. Instal·lar contadors, monitoritzar el consum i localitzar les fuites.
Estratègies per reduïr el consum d'aigua processada 
  1. Utilitzar aparells eficients.
  2. Utilitzar aigua no potable: aprofitar les aigues grises i de pluja.
  3. Instal·lar contadors per monitoritzar el consum.










No hay comentarios:

Publicar un comentario