Bueno, ja hem arribat al crèdit 8! Aqui entrem a veure com afecta la llum artificial del nostre edifici o intervenció urbanísitca a l'entorn i què podem fer a aconseguir un puntet més al nostre rànking de sostenibilitat.
La contaminacio lumínica és un fenòmen que passa bastant inadvertit des de l'ull humà a peu plà. Si aixequem el cap en una gran ciutat no veiem les estrelles sinó una tènue boirina de color taronja fruit de la contaminació atmosfèrica iluminada per la llum que s'emet al cel. Aquesta llum prové tan de la mala disposició de les luminàries urbanes, els reflexos de les diferents superfícies, i de les llums interiors dels edificis (principalment comercials i oficines). Estèticament l'ésser huma pot viure avui dia sense veure les estrelles, tot i que és una llàstima. La quantitat de llum que s'envia a la nostra estimada atmosfera és ingent, i és energia que es paga i es transporta per res.
NO OBSTANT l'impacte més gran es produeix en les espècies nocturnes, que veuen com ja no tenen nit. Tan els ocells nocturns com els petits mamífers ja no poden aprofitar la foscor per a caçar i alimentar-se. Per a saber-ne més podeu consultar aquest web
El sistema LEED te en consideració dos aspectes. Per una banda la iluminació interior de l'edifici i per altra l'exterior. Tenim varies opcions a considerar. Pel que fa a la iluminació exterior ja existeix un real decret que regula aquestes emissions de llum, però pel que fa a la iluminació interior les mesures correctores encara no estan implantades ni assumides al nostre país. Anem a veure:
Iluminació interior: Tenim dues opcions per a acomplir els requisits. Una mesura proposta sería reduïr automàticament la potència de les luminàrires (que no són d'emergència i tenen línia de visió directa a una obertura en façana) un 50% entre les 23h i les 5h. L'altra opció seria equipar les obertures amb un sistema automàtic de tancament exterior (porticó, lames, cortines....) amb una transparència màxima del 10% durant la franja horaria anterior.
Iluminacó exterior: Això ja és més complicat. Aqui hem de definir els recorreguts bàsics per a la seguretat, és a dir els camins des de l'entrada al pàrquing, la vorera, etc... i donar-li una iluminació de comfort que es diu. Hem de definir el projecte dins una zona LZ segons aquesta definició (està en anglès). Per acabar hem de complir amb els Wats/m2 que ens limita la taula 9.4.5 de l'ASHRAE 90.1-2007 (vegeu pagines 34 a 37 d'aquest pdf) En aquestes taules ens separa zones comercials de les residencials.
L'objectiu final d'aquestes mesures és reduïr al màxim l'energia destinada a la iluminació noctura sense perdre el comfort ni la seguretat, i fer que els nostres edificis no embrutin la nit de llum.
Crèdits relacionats:
E.A. Cr 1. Optimitzar el rendiment energètic.
Q.A.I Cr 6.1 Control dels sistemes d'iluminació
Q.A.I Cr 6.1 Control dels sistemes d'iluminació